Όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει ο ν. 5056/2023 (άρθρα 27 και 28) περί κατάργησης των σχολικών επιτροπών είναι απαράδεκτος και ουσιαστικά επιδεινώνει το χρόνιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης των σχολείων αυξάνοντας ταυτόχρονα τη γραφειοκρατία στις δημοτικές υπηρεσίες που δεν έχουν τους απαραίτητους υπαλλήλους να ανταπεξέλθουν.
Μετά από 4 μήνες λειτουργίας των σχολείων έχουν δοθεί σε χρήματα μόνο 500 ευρώ, ποσό ασύμβατο με τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Επίσης, είπαν στους Διευθυντές να αγοράσουν γραφική ύλη αξίας 160 ευρώ που σημαίνει 0,5 ευρώ ανά μαθητή για τα σχολεία και 0,25 ευρώ ανά μαθητή για το ΕΠΑΛ ενώ το 6ο Εργαστηριακό Κέντρο δεν είχε καμία πίστωση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα σχολεία να μην μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες και να επαιτούν στο Δήμο για χρήματα ή βασικά υλικά.
Επιπλέον, σημειώνουμε ότι δεν έχει εφαρμοστεί από το Δήμο η δεύτερη εγκύκλιος (αρ. 5515/3-10-24), η οποία προβλέπει την παροχή ποσού ύψους 1000 ευρώ για σχολεία με περισσότερα από 12 τμήματα και 4.000 ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες του 6ου Εργαστηριακού Κέντρου που φοιτούν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού. Ως αποτέλεσμα αυτής της στάσης, τα σχολεία δεν έχουν οικονομικούς πόρους να ανταπεξέλθουν και το Εργαστηριακό Κέντρο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία και την ασφάλεια των μαθητών. Δεν νοείται επαγγελματική εκπαίδευση χωρίς υλικά για τις εργαστηριακές ασκήσεις.
Χαρακτηριστικό της ανεπάρκειας του νέου συστήματος που παραπέμπει στο λογιστικό των Δήμων είναι ότι στο μέσον της σχολικής χρονιάς από μέσα Δεκεμβρίου μέχρι μέσα Φεβρουαρίου, δηλαδή για 2 ολόκληρους μήνες στην καρδιά λειτουργίας των σχολείων δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν τα σχολεία τιμολόγια, άρα πρακτικά δεν μπορεί να γίνει καμία αγορά. Μεγαλύτερος παραλογισμός δεν υπάρχει.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε από την Κυβέρνηση και το Δήμο Κορυδαλλού:
1. Να καταργηθεί ο ν. 5056/2023 (άρθρα 27 και 28)
2. Να επανέλθει ο θεσμός των σχολικών επιτροπών ενός ευέλικτου και άμεσα ανταποκρινόμενου θεσμού, που περιλάμβανε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σύγχρονο ενιαίο κανονισμό λειτουργίας που θαχαρακτηρίζεται από διαφάνεια και λογοδοσία.
3. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
4. Όσο υπάρχει αυτός ο νόμος να εκπονήσει ο Δήμος ένα σοβαρό σχέδιο χρηματοδότησης των σχολείων με συνεχή ροή χρημάτων και υλικών.
5. Σχολικοί φύλακες σε κάθε σχολείο και επαρκής αριθμός πλήρους απασχόλησης υπαλλήλων καθαριότητας στα σχολεία.