Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη 14/5/2024 στο κτήριο του 1ου ΓΕΛ Κορυδαλλού, η οποία έφερε ξανά στην επιφάνεια την ελλιπή τήρηση μέτρων πρόληψης, και προστασίας των σχολικών μονάδων σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, η Β ́ ΕΛΜΕ Πειραιά επισημαίνει τα εξής:
Στην αρμοδιότητα των Δήμων υπάγονται «Η κατασκευή, διαχείριση και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του εθνικού συστήματος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας
Παιδείας και ιδιαίτερα η συντήρηση, η καθαριότητα και η φύλαξη των σχολικών κτηρίων»
Τα σχολικά κτήρια πρέπει να διαθέτουν σύστημα πυρασφάλειας (πυροσβεστήρες, πυροσβεστικές φωλιές, αυτόματη πυρόσβεση και πυρανίχνευση) σύμφωνα με το σχεδιασμό
πυρασφάλειας του σχολικού κτιρίου.
Παρόλα αυτά είτε τα μέτρα πυρασφάλειας στις σχολικές μονάδες υπολειτουργούν (χαρακτηριστική η περίπτωση του 1ου ΓΕΛ Κορυδαλλού) είτε δεν είναι επαρκή. Παράλληλα, υπάρχουν σχολικές μονάδες που το σύστημα πυρασφαλείας δεν υπάρχει καν και αυτή την περίοδο -μετά από επίμονες πιέσεις της σχολικής κοινότητας- εγκαθίστανται τα σχετικά μέτρα
πυρασφάλειας, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητά τους.
Τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων αποτελούν κενό γράμμα.
Αν και η φωτιά στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού πιθανόν να οφείλεται σε δολιοφθορά, η πυρκαγιά στον ηλεκτρικό πίνακα του 4ου ΓΣ καθώς και η βλάβη στο λέβητα του 8ου ΓΣ και 3ου ΓΕΛ οφείλονται
καθαρά σε ελλιπή συντήρηση των σχολικών υποδομών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.
Σε πολλά σχολικά κτήρια υπάρχουν βλάβες ή ζημιές στο ηλεκτρολογικό και υδραυλικό δίκτυο, οι οποίες εξαιτίας της υποστελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών δεν έχουν αποκατασταθεί.
Οι καλωδιώσεις πρέπει να είναι προστατευμένες. Δεν πρέπει να υπάρχουν ελεύθερα καλώδια
(Υπήρχαν στην πυρκαγιά του 1ου ΓΕΛ Κορυδαλλού; Υπάρχει πιστοποιητικό ΥΔΕ;).
Επιπλέον στα υπόγεια των σχολικών μονάδων χρειάζεται να απορριφθούν τα άχρηστα υλικά και να καθαριστούν, ώστε να μην τίθενται κίνδυνος είτε πυρκαγιάς είτε υγειονομικός.
Οι μηχανικοί του δήμου πρέπει να προβούν στους σχετικούς ελέγχους και να ενημερώσουν τους/τις διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε:
Η ασφάλεια να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα
Τις απαιτούμενες ενέργειες των αρμοδίων δημοτικών υπηρεσιών ώστε όλη η σχολική κοινότητα να εργάζεται σε ασφαλείς συνθήκες.
Ύπαρξη των κατάλληλων πιστοποιητικών (ΥΔΕ, Πυρασφάλειας, κλπ)
Την έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών.
Τακτική συντήρηση και ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου σε εύλογα χρονικά διαστήματα, ώστε να λειτουργούν τα μέτρα ασφαλείας όταν δημιουργηθεί σχετική ανάγκη.
Επισημαίνουμε ότι καθώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκούν το έργο τους όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της εκπαίδευσης όπως και οι μαθητές/τριες δυσχεραίνονται επικίνδυνα καθώς αυξάνονται φαινόμενα σχολικής βίας αλλά και φαινόμενα δολιοφθορών, πυρκαγιών κ.α. καταστροφών τονίζουμε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα χρειάζεται υποστήριξη, χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ενίσχυση των σχολικών δομών με την πρόσληψη σχολικών φυλάκων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών την οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να την προσφέρει μόνο το νέο ποινολόγιο του ΥΠΑΙΘΑ.
